Pissaladière (vegan). Heat oil over medium-low heat in large skillet. Add onions, garlic, bay leaves, thyme, salt and pepper. Tip the flour, salt and yeast into a bowl.
We've swapped out the anchovies to make our vegan onion pissaladière recipe, but the rich, sticky-sweet flavours in this picnic bake still deliver the same moreish results. Her latest, Vegan Without Borders, is a trove of nutritious vegan recipes that don't lack anything but a big group of hungry people chowing down on it. Take this French pissaladière recipe, packed with caramelized onions, for a spin. You can have Pissaladière (vegan) using 14 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Pissaladière (vegan)
- Prepare of Faire une pâte à pain :.
- You need 400 g of farine blanche.
- You need 200 g of d'eau.
- It's 8 g of sel.
- You need 3 cs of d'huile d'olive.
- Prepare 15 g of levure fraîche ou 5 g de levure sèche de boulangerie à réhydrater.
- It's of (s'il vous reste de la pâte après avoir fait la pissaladière, profitez-en pour faire des petits pains).
- It's of Pour la garniture :.
- You need 800 g of d'oignons.
- It's 2 cs of d'huile d'olive.
- It's 1 of grosse cs de sucre.
- It's of Olives noires.
- Prepare of Sel.
- It's of Poivre.
This savory caramelized onion tart hails from Nice in the Provence region of France. I'm going to make an adapted version of the pissaladiere recipe from Vegan Without Borders, using a ready-made pizza dough for the crust, instead of making one from scratch. (I like the dough sold at Trader Joe's and keep some in my freezer for occasions such as this!) Pissaladière is a traditional recipe originally from Nice in the South of France. It is composed with a thick pizza dough, usually topped with caramelized onions, black olives, and anchovies. Pissaladière is as much anchored in the heritage of the cuisine of Nice (nissarde) as the salade niçoise, the fougasse, the daube or the ratatouille.
Pissaladière (vegan) step by step
- Faire la pâte : Mettre dans un saladier l'eau tiédie et ajouter la levure. Bien mélanger pour la dissoudre. Ajouter la farine, le sel, l'huile. Pétrir la pâte jusqu'à ce qu'elle soit souple et homogène. La couvrir et la laisser pousser pendant 1h minimum..
- Faire la garniture : Faire revenir les oignons coupés en lanières dans l'huile d'olive. Il faut qu'ils soit bien confits mais sans colorer trop (environ 20 à 25 mn) Assaisonner..
- Étaler la pâte à pain sur votre plaque de four ou dans un moule (mettre un papier sulfurisé dessous pour ne pas qu'elle attache). Ne pas l'étaler trop finement. Ajouter les oignons cuits et disposer les olives coupées en 2. On peut ajouter si on veut des herbes de Provence. Enfourner environ 20 mn à 210°..
Le secret de la Pissaladière est là. Il faut garder quelques filets d'anchois et mettre le reste dans la poêle avec les oignons. Les anchois vont fondre à la chaleur et se mélanger aux oignons. Si vous pouvez ajouter une cuillère à soupe de l'huile des anchois dans la préparation ce sera meilleur. Pissaladière is a classic dish in Provence.