Flammekueche, tarte flambée. High Performance Natural Makeup Flammekueche — or, as it's known in French, "tarte flambée" — comes from Alsace in eastern France, on the German border. Flammkuchen (German lit. "flame cake"; French: tarte flambée) is a speciality of the historic regions of Alsace, Saarland, Baden and Pfalz at the French-German border region. It is composed of bread dough rolled out very thinly in the shape of a rectangle or oval, which is covered with fromage blanc or crème fraîche, thin-sliced onions and lardons.
It originated as just a layer of bread dough, rolled out very thin and baked for a minute or two in the intense heat of a wood-fired oven. Check out the recipe for this famous Alsace tarte flambée (flammekueche) and professional advice for the best wine-pairing. Flammekueche is essentially a bacon onion flatbread/pizza. You can have Flammekueche, tarte flambée using 13 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Flammekueche, tarte flambée
- Prepare of Pour la pâte :.
- You need 500 g of farine type 45.
- Prepare 5 g of levure de boulangerie.
- It's 25 cl of d'eau.
- You need 25 g of beurre.
- It's 2.5 g of sel.
- It's of Pour la garniture :.
- Prepare 500 g of fromage blanc à 40%.
- Prepare 125 g of crème fraiche épaisse 40%.
- It's 250 g of d'oignons.
- You need 250 g of lard fumé en tranche ou en lardon (j'ai pris le lard chez mon boucher, pas plus cher qu'une certaine marque de grande surface et surtout bien meilleur).
- Prepare of poivre et muscade.
- Prepare of Je ne mets pas de sel, car le lard en apporte déjà.
It may seem like only a few ingredients, but they are transformed into a truly delicious dish you'll instantly love! And it's easy to make, too. Originally the tarte flambée was a home meal, baked in a bread oven in the village in North Alsace. When the bread oven was started, the heat would be too high for the regular bread.
Flammekueche, tarte flambée instructions
- Délayez la levure dans l'eau..
- Mettre dans la cuve du robot la farine, le sel et la levure en veillant à ce que le sel et la levure n'entrent pas en contact. Mélangez le tout à l'aide du crochet à pâte. Dès que vous obtenez une pâte grossière, ajoutez le beurre ramolli. Mélangez jusqu'à ce que le beurre soit complètement intégré et que vous obteniez une boule bien lisse en surface..
- Couvrir avec un torchon et laissez poser 1 heure..
- Pendant ce temps, émincez les oignons. Dans une poêle huilée ou beurrée, faites-les revenir en remuant régulièrement à feu très doux jusqu'à ce ce qu'ils deviennent translucides et réservez..
- Détaillez les tranches de lard en lardons et réservez..
- Au bout d'une heure, étalez la pâte finement et la disposer dans un plat à tarte..
- Préparation de la garniture : dans un saladier, mélangez le fromage blanc, la crème fraiche, le poivre et la muscade..
- Etalez cette garniture sur vos fonds de tarte, répartir les lardons et les oignons selon votre goût..
- Faites cuire 8-9 minutes dans un four à 250°..
At that point, the Flammkuchen would be quickly baked in high heat for a few minutes only. Call it what you want, Flammkuchen, German Pizza, Tarte Flambée or French Pizza. The only important thing is, it's the best pizza in the world. Where I come from we call this "Flammkuchen" which means something like 'flame cake' or 'cake baked in the flames'. It is originally from Alsace, a region of now Eastern France.